Main menu

Co to jest kwas glikolowy?

Kwas glikolowy naturalnie występuje w trzcinie cukrowej. W kosmetologii może być stosowany w różnych stężeniach. Od zastosowanego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Dzięki temu można dobrać stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.
Jest jednym z najbezpieczniejszym i nowoczesnych preparatów. Wykorzystywany w terapii regeneracji skóry i leczeniu melasmy, przynosi zaskakujące efekty. Wielokrotne stosowanie kwasu glikolowego bardzo korzystne działa na skórę właściwą, prowadząc do zwiększenia jej grubości o około 25%. Przy długotrwałym stosowaniu (6 miesięcy i dłużej) preparatów zawierających kwas glikolowy pomaga w odbudowie włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry. Co więcej, zwiększa on produkcję włókien kolagenu i mukopolisacharydów. Dzięki temu spłyca zmarszczki i długofalowo poprawia wygląd skóry.

Comments are closed.